Bevalt de stijl van de pagina niet? Kies dan een andere stijl in uw browser. In Firefox: View - Page Style
“Verdrag tussche de Bronkhorster en de Heeckerensche partij over een aan te nemen onzijdigheid in het land van Zutphen, het gebied van Elten, de heerlijkheden Berg, Borculo, Bredevoort, Wisch en Anholt, de Hetter en het gericht Ulft.
Onderteekend o.a. door 1e Willen h. v. Bronchorst, ridder; 5e Gisebert h. van Borculo knaap; 9e Ghisebrecht v. Bronchorst, ridder; 18e Wyllem v. Bronchorst, knaap; 111e Herman van Bronchorst knaap en 143e Dyrc bastert van Bronchorst, knaap (hij was de broeder van den Heer v. Bronchorst) 2 Febr. 1375 (Gelre IV blz. 177)”
J. D. Wagner (1915). Gysbert van Bronckhorst. De Nederlandsche Leeuw, kolom 359 e.v.
“(24 junij) 1381 Everd van Steenre verklaard dat Gerijd van Elze hem verkocht heeft het goed en erve, genaamd to Apeldorn, waar Walraven van Baer dat wederdeijl van toebehoort, gelegen te Woert Reden, in het kerspel van Reden, waarvoor hij in gereed geld heeft betaalt 90 oelde guldene scilde en verder acht dagen voor st. Marten aanstaande nog 142 oelde scilde zal betalen; ten overstaan van Dijderic van Bronchorst, bastaard, Dijderic van Heerde, Clawes ten Beempte en Pilgrijm Aertszoen, als borgen.
Op perkament, met uithangende zegels in groen was van den kooper en borgen, uitgenomen dat van Clawes ten Beempte.”
De Inventaris van het Oud Archief van het kasteel Middachten werd in 1896 uitgegeven. Bewerkt door P.N.V. Doorninck
No. 19. Sente Johannes dach baptisten to middesomer
Met dank aan Wilco van der Knaap voor de bron: in google.books. Zie ook in het Gelders Archief de tekst
Claes
J. L. F. 't Hoen (2003). De vroege Hollandse van Bronckhorsten, deel 3. Thoentertijd, jaargang 26, #52, p. 17
afbeelding kasteel Bronkhorst in 1731: Wiki
* W. A. van Spaen (1801). Oordeelkundige inleiding tot de historie van Gelderland. Deel I p. 285-288 online
Catharina van Leefdael: zie ook Ph. J. van Dael http://www.kareldegrote.nl/Reeks38_Van_Leefdael_Tussenreeks.html
kinderen uit dit huwelijk
Elizabeth stierf in 1406, waarschijnlijk tussen 28 januari en 29 september.
Ze huwde (ca.1350 HV) met Walraven van Berlaar, telg van de zijtak Berthout-Berlaar. Zijn grootvader Jan II Berthout alias van Berlaar (+ voor 1329) was de laatste van de zijtak die zich daadwerkelijk nog Berthout noemde.
HV (eigen onderzoek).
Godfried Croenen, Familie en Macht. De Familie Berthout en de Brabantse Adel, Leuven 2003 (hij laat N. van Herlaer weg).
Schwennicke, XVIII Tabel 41 De heren van Bronckhorst in Bronkhorst en Batenburg
Catharina van Leefdael, zie ook http://www.kareldegrote.nl/Reeks60_Deurvorst_III.html
S. M. Thoen (1980). Thoen van Bronckhorst. Thoentertijd, 3, #1, 2-6. S. M. Thoen verwijst hiervoor naar * Van Spaen (1801).
* Van Spaen, 1801, deel I, p. 288
Dirck
J. L. F. 't Hoen (2003). De vroege Hollandse van Bronckhorsten, deel 3. Thoentertijd, jaargang 26, #52, p. 17
Van Schilfgaarde (1957) De Nederlandsche Leeuw kolom 71/2 VII
Van Schilfgaarde steunt sterk op * Van Spaen (1801)
Kwiatkowski p. 38
* Van Spaen, 1801, Deel I, p. 285-288
Kwiatkowski p. 38, zij verwijst naar C. A. Hiebendaal (1923). Eenige bijzonderheden betreffende het slot te Batenburg. BMG 26, 165-182, zie p. 168
Zie voor details over deze Anna: discussie op soc_nederlandse_adel, 14 juli 2011.
Cloeck behoort waarschijnlijk tot de in Arnhem bekende familie Cloeck, zie:
C.L. Verkerk (1992). Coulissen van de macht. Een sociaal-institutionele studie betreffende de samenstelling van het bestuur van Arnhem in de middeleeuwen en een bijdrage tot de studie van stedelijke elitevorming. Verloren. Verkerk noemt geen Anna van Brockhorst (volgens de index opnaam). Leden van de familie Cloeck worden wel genoemd, waaronder Riquinus: p. 147, 264, 269, 284, 286, 294. p. 147: “Een Riquinus Cloeck werd burger van Arnhem in het rekeningjaar 1358-1359 [Rek. I p. 137]. Mogelijk is hij dezelfde als schepen Riquin Ploegh uit de jaren zeventig van de veertiende eeuw. ...) Hoe het zij, de familie Cloeck moet nauw aan de familie Ploegh geparenteerd zijn geweest (…)” p. 286: Over Riquin Cloeck: “Deze was misschien met een zuster van Aernt die Hen (Bierwischh?) gehuwd. Zoon Johan Cloeck volgde hem op in het leen.” De verwijzing naar p. 294 lijkt een misser. Er is wel sprake van een Ryquin (noot 397), maar dat is geen Cloeck.
Voor Kloek: zie Kwartierstaat Godert Kloek, mooi uitgevoerd, evenwel meest zonder bronvermelding. Zie deze jpg van een aantekening van Spaen over dat huwelijk. Dat Spaen hier onderzoek deed, is niet verwonderlijk: Godert Cloeck, z.v. Riquinus, huwt Aleid Spaen. Mijn idee is dan dat Spaen alle mogelijke moeite zal hebben gedaan om die Anna van Bronckhorst te traceren, kennelijk zonder resultaat. Aangenomen dat het hier niet om eenvoudige Anna uit Bronkhorst gaat, zal zij behoren tot het geslacht Bronckhorst, maar is de aansluiting onbekend.
In de discussie op soc_nederlandse_adel is gewezen op de website van Alfred Stern over De Graafschap in de Middeleeuwen
B. de Keijzer en H. J. Vermeulen (2008). Het adellijk geslacht Van Batenburg. De Nederlandsche Leeuw, 125, #2, blz. 29-42
Vermeulen (2006) De Nederlandsche Leeuw kolom 351
Van Schilfgaarde (1957) De Nederlandsche Leeuw kolom 71/2 VI
Van Schilfgaarde steunt sterk op * Van Spaen (1801)
* Van Spaen, 1801, Deel I, p. 283-285
Vermeulen (2006) De Nederlandsche Leeuw kolom 227-8, 351
Van Schilfgaarde (1957) De Nederlandsche Leeuw kolom 68, 71 V
Van Mechteld is alleen bekend dat zij en Dirk dochters genaamd Johanna en Richarda hebben. De Keijzer en Vermeulen (2008, p. 37-38) beredeneren dan, op vooronderstelling dat Mechteld een dochter is van Jan I van Kuyc en Jutta van Nassau, dat er nog drie oudere dochters geweest zullen zijn die respectievelijk Elizabeth, Jutta en Mechteld zullen hebben geheten. Richarda zou dan vernoemd zijn naar Richarda van Scheyern, moeder van Jutta van Nassau. Johanna zou vernoemd moeten zijn naar de moeder van Elisabeth van Elsloo, waarvan de naam niet bekend is, maar die in deze constructie Johanna zou hebben geheten. Dit klinkt allemaal niet geweldig sterk, en het hangt op de vooronderstelling dat Mechteld een Van Kuyc zou zijn. Deze vooronderstelling berust op de analyse van een ingewikkelde goederentransactie bij gelegenheid van de intrede van Richarda in het klooster te Elten, een transactie waarbij Jan I van Cuyk als leenheer is betrokken. Deze goederen zijn waarschijnlijk bij gelegenheid van een huwelijk overgegaan van Van Kuyc naar Van Batenburg en als leen aan Van Kuyc opgedragen. Dat zou het huwelijk van Dirk II van Batenburg met een Van Kuyc geweest kunnen zijn. Op grond van de analyse van de naamgeving van de dochters van Dirk VI en Mechteld, vinden De Keijzer en Vermeulen het aannemelijk dat het betreffende huwelijk dat van Dirk VI en Mechteld is. "De weinig voorkomende voornaam Richarda versterkt de aaname dat Mechteld een Van Kuyc is en dat de goederen te Haren door haar, bij haar huwelijk met Dirk VI, zijn ingebracht."
Dat Mechteld een Van Kuyc zou kunnen zijn, vinden De Keijzer en Vermeulen, 2008, p. 37-38 'versterkt aannemelijk'. Coldewey, in zijn studie over het geslacht Van Kuyc, vermeldt geen Mechteld. De moeilijkheid is nu: is het vermoeden van De Keijzer en Vermeulen sterk genoeg om in deze kwartierstaat met de verwantschap verder te gaan? De auteurs vinden kennelijk van wel, anders zouden zij niet zo prominent een genealogisch schema (p. 42) hebben opgesteld. De kantekeningen die ik hierbij wil maken zijn de volgende
Er zit iets van een cirkelredenering in de analyse van De Keijzer en Vermeulen: op vooronderstelling van een relatie tot Van Kuyc kan de naamgeving van de dochters van Dirk VI en Mechteld worden geduid, terwijl vervolgens op basis van de zo geduide naamgeving het gezochte huwelijk Van Batenburg-Van Kuyc niet gevonden wordt bij Dirk II, maar bij Dirk IV, maar dat was nu juist de eerdere vooronderstelling.
De Keijzer en Vermeulen geven argumenten die het vermoeden dat Mechteld een Van Kuyc is, versterken. Wat ik mis is een overtuigende poging om aannemelijk te maken dat Mechteld geen Van Kuyc is. Ik kan niet overzien welke alternatieve constructies hier mogelijk zouden zijn geweest, en of die ook door beschikbare bronnen zouden zijn te onderbouwen.
Bij zo'n knagende onzekerheid over een belangrijke verwantschap is het de vraag of het niet beter is de verwantschap gewoon onbewezen te achten, en zo te verhinderen dat er een verwantschap in de wereld rond gaat zingen die mogelijk op grond van later bekend rakende bronnen moet worden gecorrigeerd.
Deze aantekeningen zijn ingebracht in de groep soc_nederlandse_adel Middeleeuwse Genealogie, zie daar voor reacties met genealogische informatie, bv. over alternatieve interpretaties, en niet door De Keijzer en Vermeulen genoemde primaire bronnen: http://groups.yahoo.com/group/soc_nederlandse_adel/
Hans Vogels (http://groups.yahoo.com/group/soc_nederlandse_adel/ 20 augustus 2008, zie ook Hans Vogels 20 januari 2011) wijst op een alternatief: Richardis van Gelre, gehuwd met graaf Willem van Gulik, heeft een dochter Mechteld, vermeld in 1287, onbekend of zij gehuwd is. Vogels wijst erop dat dit alternatief, als dit de Mechteld zou zijn die met Dirk VI van Batenburg is gehuwd, de naam Richardis van Batenburg verklaart, en de verwantschap met de graven van Gelre. Deze suggestie van Hans Vogels heeft een aantal reacties losgemaakt, zie verder http://groups.yahoo.com/group/soc_nederlandse_adel/
veronderstelde en bekende dochters
De Keijzer en Vermeulen (2008) De Nederlandsche Leeuw, 125 blz. 29-42.
Vermeulen (2006) De Nederlandsche Leeuw kolom 351
Eur. Stammtafeln XVIII Tabel 41 de heren van Bronvkhorst in Bronkhorst en Batenburg
Van Schilfgaarde (1957) De Nederlandsche Leeuw kolom 71
van Cuyk: De Nederlandsche Leeuw 2008 [moet ik nog zien]
* Van Spaen, 1801, Deel I, p. 281-2
kinderen: Hans Vogels noemt de kinderen ('Bronkhorst-Dalen-Zuylen-Borculo: enkele persoonlijke bespiegelingen', 14 juli 2010 soc_nederlandse_adel, op basis van: 'De Heerlijkheid Diepenheim tot 1331', L.G.Chr. Grabandt, Diepenheim 1998)
Wie Van Dale verder wil onderzoeken: Gustav Engel (1985) noemt p. 595: “Mooyer, Die Grafen von Dale. In Westph. Prov. Bll. III, 4, S. 154 ff., Stammtafel S. 200.” Zie ook soc_nederlandse_adel (Bert Berings).
Vermeulen (2006) De Nederlandsche Leeuw kolom 351
Van Schilfgaarde (1957) De Nederlandsche Leeuw kolom 68 IV
* Engel, 1985 (regesten: Balduin: 599, 697, 740 (verkoop delen van de heerlijkheid Bredevoort), 861, 913 (Simon zur Lippe), 914 (Simon zur Lippe), 1045 (verkoopt twee hoven in Slochteren)).
B. H. Slicher van Bath (1943). Mensch en land in de Middeleeuwen. Bijdrage tot een geschiedenis der nederzettingen in Oostelijk Nederland. deel I Van Gorcum. p. 305. (De opgegeven jaartallen geven de eerste vermelding van de hof aan.)
* Engel, 1985 (regest 861). Elizabeth is een zuster van Hedwig zur Lippe, gehuwd met graaf Otto III van Ravensberg.
Eur. Stammtafeln VIII Tabel 82 de heren van Steinfurt
Vermeulen (2006) De Nederlandsche Leeuw kolom 231-2, 351
[nog onderzoeken] [van Schilgaarde 1957, k. 71, heeft Ludolf als vader van Elisabeth van Steinfurt]
kareldegrote.nl Reeks 174 #17 Blancke [verwijst naar: Europ. Stammtaf. NF VIII, 81, 82; Höting, Ingeborg: Studien zur Geschichte der Herrschaft Steinfurt: vornehmlich um 1500 - Münster, 1985] [1.4.1284, Der Edle Baldewin von Steinfurt verkauft mit seiner Gemahlin die Hälfte des Schlosses Bredervoort nebst mehreren anderen benachbarten Besitzungen an den Bischof Everhard und das Hochstift Münster. Vrouw: Elisabeth; kinderen: Ludolphus, Lisa, Elisabeth en Lutgardis (Westfällisch Urkunde Buch III, nr. 1243).]
De Keijzer en Vermeulen (2008) De Nederlandsche Leeuw, 125 blz. 29-42.
* Van Spaen, 1801, Deel I, p. 281-2 [books.google]
Schwennicke, NF I.3 Tabel 276
Bert Berings [soc_nederlandse_adel 13 juli 2010]: “De Kunigunde die ghuwd was met Otto IV. von Berdekessa was een dochter van Gijsbert III van Bronckhorst en Kunigunde von Oldenburg.”
Vermeulen (2006) De Nederlandsche Leeuw kolom 351
Schwennicke, NF I.3 Tabel 276
Van Schilfgaarde (1957) De Nederlandsche Leeuw kolom 67-68
aantekening: Aleidis van Helpenstein bij Coenen!
J. W. Zondervan (1993). De vrouwen van Randerode en van Zandenburg. De Nederlandse Leeuw, 60, k. 478-517, i.h.b. par. 3. Wie was de vrouwe van Randerode? [over Aleid]
aantekening: deze Baudewijn niet bij Vermeulen!
aantekening: Coenen vindt het waarschijnlijk dat deze Willem dezelfde is als Willem I van Boxtel, dat is een heel andere constructie dan die van Coldeweij p. 230.
aantekening: deze Willem niet bij Vermeulen!
Vermeulen (2006) De Nederlandsche Leeuw kolom 229-230, 351
J. Coenen (2004). Baanderheren, boeren & burgers. Een overzicht van de geschiedenis van Boxtel, Liempde en Gemonde. p. 27 Aeneas. Zie deze titel ook op books.google.nl (zeer uitvoerig, o.a. over Randerath, Van Randerode)
aantekening: Lindemans p. 125 heeft een generatieverschuiving in Ludolfen: “Ludolf IV, heer te Steinfurt, 1230-65. — × Lise van Bentheim (= Holland), 1244-70.” Lindemans baseert zich op Winkhaus (1950)
huwelijk: Guido van Benthem http://members.chello.nl/~g.vbenthem/Stamreeks2.htm
Schwennicke VIII, Tabel 812 de graven van Bentheim, Tabel 82 de heren van Steinfurt
kareldegrote.nl Reeks 174 #16 Blancke [verwijst naar: Europ. Stammtaf. NF VIII, 81; Höting, Ingeborg: Studien zur Geschichte der Herrschaft Steinfurt: vornehmlich um 1500 - Münster, 1985]
* Engel, 1985 (Bernard III in regsten: 356, 360, 367, 379, 390, 422, 436, 472, 506, 512, 516, 522, 523, 530, 548, 550, 561, 654, 821) (Sophie van Arnsberg in regesten: 561, 653) (Sophie van Ravensberg, in regesten: 436, 530, 550, 561). Engel ziet bewijs in regest 561 (een bijstandsverdrag tussen o.a. graaf Godfried van Ansberg en zijn stiefzoon Bernard [III] aan de Lippe en diens zoon Bernard) dat Bernard III met een dochter van Godfried van Arnsberg gehuwd is geweest. In regest 530 van 1258 is Bernard's vrouw: Sophie gravin van Ravensberg. Engel verwijst naar een regest in 1240 waarin Bernard's echtgenote Sophie zegelt met een zegel dat afwijkt van dat van Sophie van Ravensberg [ik kan dat regest in het door Engel bewerkte regestenboek niet terugvinden, wel een regest 653 in 1275 waarin Sophie van Arnsberg oorkondt! Ik kan dit niet volgen. Is de datum van oorkonden anders dan 1275???]
Gustav Engel plaatst mij voor grote problemen. In afwijking van Schwennicke heeft hij een tweede huwelijk van Bernard III met Sophia van Ravensberg, waaruit drie dochters Agnes, Adelheid en Sophie. Een groter probleem is dat Engel de zusters Hedwig en Elisabeth in zijn Index rangschikt onder de kinderen van Bernard IV, zij zouden dan Simon I als broer hebben. Maar Schwennicke geeft een andere Elisabeth als zuster van Simon I, wat de constuctie van Engel lijkt uit te sluiten. Ik denk dat ik de opstelling moet kiezen dat Hedwig en Elisabeth dochters zijn van Bernard III, Schwennicke volgend.
Schwennicke (2000), NF I.3 Tabel 335 De heren aan de Lippe 1123-1410; noemt alleen een huwelijk, voor 4-5-1240 met Sophia van Arnsberg, † na 3-6-1285, d.v. graaf Godfried II. "Bernard III, 1230 majorenn 1256 d Ä, 1221 † .XII 1264/.I 1265, ∞ vor 4-5-1240 Sophia v Arnsberg †nach 3.VI 1285 T v Gf Gottfried II.
aantekening. Wat het eerste huwelijk van ‘Bernard III’ met gravin Sophie van Cuijk-Arnsberg betreft: Coldewey, p. 28 e.v., gaat uitvoerig in op de broers Herman I van Kuyc en Godfried van Kuyc, graaf van Arnsberg. Deze Godfried is gehuwd met Jutta (Juditha, Ida) erfdochter van Arnsberg (d.v. Frederik I). Lindemans voert Jutta en Ida als twee zusters op, dat is kennelijk onjuist. Coldewey geeft geen details over de Godfried van Arnsberg (ex Kuyc) die in 1226 wordt vermeld (zie p. 52). kennelijk is dit Godfried II.
verdere lijn: Schwennicke, VIII Tabel 37 De graven van Arnsberg 2e stam uit het huis van de heren van Kuyc
* Engel, 1985 (regesten:861).
Engel spreekt n.a.v. regest 861 over de zusters Hedwig en Elizabeth. Dat zou betekenen dat Elizabeth dochter is van Sophie van Arnsberg, niet van Sophie van Ravensberg. Daar lijkt ook de waarschijnlijke datum 1260 van het huwelijk van Elizabeth met Boudewijn op te wijzen. In 1240 zegelt Sophie van Arnsberg nog. Ik zoek het uit, want Engel baseert zich ook op Schwennicke, VIII. In zijn index .
Jens Lieven (2008). Adel, Herrschaft und Memoria : Studien zur Erinnerungskultur der Grafen von Kleve und Geldern im Hochmittelalter (1020 - 1250). Schriften der Heresbach-Stiftung Kalkar #15. (gebaseerd op dissertatie). Stammtafel op p. 237, waarvoor Lieven steunt op D. Kastner (1972). DieTerritorialpolitik der Grafen von Kleve. Düsseldorf.
* Engel, 1985 (regest 572, 604, 608, 612, 613, 654 (noemt dit echtpaar), 781). Engel verwijst telkens naar Lippische Regesten 783-1536, O. Preuss & A. Falkmann. Op books.google alleen deel 3 (1401-1475) beschikbaar? De KB heeft alle 4 delen in een latere druk.
* Engel, 1985 (regest 596)
huwelijk: Europ. Stammtafel, Schwennicke, VIII Tabel 37 de graven van Arnsberg, tweede tak uit het huis van de heren van Kuyc
Schwennicke, NF I.3 Tabel 335 de heren van Lippe
De Keijzer en Vermeulen, 2008, p. 32: "De generatie na Dirk IV en Floris wordt aangevoerd door Gerard. Hij komt vanaf 1247 tot 1291 in de oorkonden voor, de eerste keer samen met Floris. Er is hierbij echter geen sprake van een vader/zoon-relatie. De naam Floris komt verder in het geslacht Van Batenburg niet meer voor en de opvolger van Gerard heet Dirk. Dit leidt tot de conclusie dat edelheer Gerard, heer van Batenburg, ridder, vrijwel zeker een zoon van edelheer Dirk IV van Batenburg is."
De Keijzer en Vermeulen (2008) De Nederlandsche Leeuw, 125 blz. 29-42. Bijlage I p. 40
zie ook: kareldegrote.nl reeks 21 Neggers
Vermeulen (2006) De Nederlandsche Leeuw kolom 225-6
De Keijzer en Vermeulen (2008) De Nederlandsche Leeuw, 125 blz. 29-42. p. 42
Europ. Stammtafel, Schwennicke, XXVIII, Tabel 111 De heren van Elsloo en de heren van Stein aan de Maas
Zie ook http://www.elsloo.info/de-heren-van-elsloo/392-deel-3-de-heren-van-elsloo
* Van Spaen, 1801, Deel I, p. 280-1
B. H. Slicher van Bath (1943). Mensch en land in de Middeleeuwen. Bijdrage tot een geschiedenis der nederzettingen in Oostelijk Nederland. deel I Van Gorcum. p. 233 en noot 252; p. 234
Vermeulen (2006) De Nederlandsche Leeuw kolom 351
Van Schilfgaarde (1957) De Nederlandsche Leeuw kolom 67, geeft als bron voor Geertruid: De Chestret de Haneffe (1873). Histoire de la Seigneurie impériale de Reckheim, p. 21, p. 75 [dit werk is onvindbaar op www, het is herdrukt in Publ. Limb. X?] [Volgens van Schilgaarde heeft De Chestret zijn gegevens (deels) ontleend aan Butkens [Christoffel Butkens? 17e eeuws auteur van o.a. Trophées de Brabant; vervalste mogelijk familiedocumenten voor zijn boek over Van Lynden (1626)]
Historia Monasterii Rastedensis, de geschiedenis van het klooster Rastede van het Huis Oldenburg, zoals geciteerd door Bader (1979, p. 176). Dit Wickenrode is niet in Westfalen te zoeken, zoals Nieman meent, maar Bader ziet hierin Wickenrode in Rheinland.
graaf Moritz I van Oldenburg, 1167-1209, begr v1209 in klooster Rastede
genoemd in * Van Spaen, 1801, Deel I, p. 281-2 [books.google] (zie citaat bij 16
website Das Haus Oldenburg, Stammtafel der Grafen von Oldenburg und Wildeshausen
* Ute Bader, 1979, p. 175, 176, 177. Bader gebruikt P. Nieman (1935). Die Klostergeschichte von Rastede und die Anfänge der Grafe von Oldenburg bis zum Ende des 13. Jahrhunderts (p. 64). Bamberg. Proefschift Greifswald.
Lindemans, p. 117 (Roden)
Schwennicke, NF I.3 Tabel 276
verwantschap, en opsomming kinderen: * Ute Bader, 1979, p. 175f, 177, 180, 330, Stammtafel achterin het boek, die zich baseert op de bovengenoemde dissertatie van Niemann (p. 64). Bader geeft geen details bij Kunigunde.
Lindemans, p. 108 (Oldenburg), heeft alleen Hedwig en Kunigund
* Ute Bader heeft over Liedberg : p. 276, 260, 264, de graven van Liedberg 179, Elisabeth von Liedberg (Randerath)136, 141, 275, Gertrud (Dünwald) 136, graaf Herman 134ff, 179, 275 tr Hadwig (v Meer?) 134 ff, 275, Hildegunde tr Lothar Are 134f, 137-140, 140A, 141, 160, 179, 185, 248, 254, 275f
Gerard Harpersz van Randerode: bij Zuiderent. Op andere plaatsen op het www evenwel is Beatrix gehuwd met Gerhard II, zoon van Gerhard von Randerath en Elisabeth von Liedberg. De laatste Gerhard is z.v. Harper von Randerath
nog raadplegen: Schwennicke VII Tabel 159 Hr von Randerath
18 maart 2010. De informatie over Beatrix is een zootje. Ik moet hier eerst maar eens verder onderzoek naar doen. Ondertussen laat ik de verdere lijnen even staan, want die dubbelen (Heilwig van Ahr, van wie Beatrix een zuster zou zijn).
* Ute Bader (1979). Geschichte der Grafen von Are bis zur Hochstadenschen Schenkung (1246). Bonn: Ludwig Röhrscheid Verlag. Dissertatie 1975. NB: Zij heeft deze dochter Beatrix niet, maar wel het hele geslacht, voorouders, verwantschappen, macht en invloed, waaronder Utrecht (bisschoppen van Ahr) maar onbetekenend is.
Nico van Dinther Genealogie van der Aa middeleeuwen http://www.nicovandinther.nl/PDF%20documenten/Genealogie%20van%20der%20Aa%20middeleeuwen.pdf [dode link?] noemt het patroniem van Gerard Harpersz, en geeft als ouders van Beatrix: graaf Lodewijk van Ahr en Hildegarde Hermansdr van Liedberg. Is de laatste dezelfde als Hildegonde von Meer, door Ute Bader (1979, p. 134) genoemd als tweede dochter van graaf Hermann von Liedberg en Hadwig? Deze Hildegonde huwt Lothar von Are. Bader kent drie kinderen van het laatste echtpaar. Van Dinther geeft geen bron voor zijn mededeling over de ouders van Beatrix.
NB: Schwennicke heeft in zijn Europese Tabel Dirk in 1227 als proost van het kapittel van St Jan in Utrecht, maar volgens Van Wallene is hij door de dubbelfunctie van Gozewinus in zowel Keulen als Utrecht op het verkeerde been gezet)
Van Wallene, 2004, noemt Bernhard, maar geen Lodewijk, mogelijk omdat Lodewijk niets met Montfoort heeft te maken gehad? (overigens ook Gerard niet, evenmin als de dochters, maar wijdt wel een uitvoerige analyse aan de naamgeving Beatrix), maar zegt dat het mogelijk is dat er nog andere Van Randerode’ in het Utrechtse zijn (kolom 4). B. F. van Wallene (2004). De Van Randerodes van Montfoort. Een verkenning van een duistere periode in de geschiedenis van het Montfoortse burggraafschap, 122-1281. De Nederlandse Leeuw, k. 1-35
o.a. de rij kinderen (behalve Bernard): J. Coenen (2004). Baanderheren, boeren & burgers. Een overzicht van de geschiedenis van Boxtel, Liempde en Gemonde. p. 27. Aeneas. Zie deze titel ook op books.google.nl
aantekening: * Ute Bader, p. 322: Balduin, Ludolf en Otto von Steinfurt zijn broers van Sophie: Sophie von Steinfurt, tr Heinrich Wickrath, zie p. 78, 319, 322, 330, 358. Deze Heinrich is kleinzoon van Otto I van Wickrath
Schwennicke VIII, Tabel 82 de heren van Steinfurt
kareldegrote.nl Reeks 174 #16 Blancke
kinderen: Steinfurt Bentheim 1225 gezien 4-2009
Guido van Benthem: http://members.chello.nl/~g.vbenthem/Stamreeks2.htm
NB: Schwennicke heeft alleen Jutta NN
Schwennicke VIII, Tabel 81 de graven van Bentheim
van Dithuizen: kareldegrote.nl reeks 105 Van Benthe(i)m #15, is niet zeker van Jutta van Steinfurt, heeft Boudewijn en Elizabeth
kareldegrote.nl reeks 72 Van Benthe(i)m #15, heeft Jutta van Rietberg, heeft Otto II
Guido van Benthem: http://members.chello.nl/~g.vbenthem/Stamreeks2.htm en reeks 72 Karel de Grote http://www.kareldegrote.nl/Reeksen/ToonReeks.php?Reeks=72
Guido van Benthem, 16 januari 2017:
Guido van Benthem, schrijft 25 januari 2021 over deze Jutta, zie broncode van de pagina
N.B.: Lindemans, p. 140, noemt hem Hermann III, heer aan de Lippe, maar Lindemans telt zijn Hermannen 1 te hoog, zie verder hierbeneden.
Schwennicke, NF I.3 Tabel 335 de heren van Lippe, VIII Tabel 101 De graven van Tecklenburg 1e stam 1144-1263.
verdere lijn: Schwennicke, VIII Tabel 37 De graven van Arnsberg 2e stam uit het huis van de heren van Kuyc
De Keijzer en Vermeulen (2008) p. 31 geven redenen waarom de onbekende echtgenote van Dirk III een Van Voorne zou kunnen/moeten zijn, en in dat geval waarschijnlijk een dochter van Floris van Voorne en NN van Herlaar.
De Keijzer en Vermeulen (2008) De Nederlandsche Leeuw, 125 blz. 29-42. Bijlage I p. 40
De Keijzer en Vermeulen (2008) De Nederlandsche Leeuw, 125 blz. 29-42. p. 42.
Europ. Stammtafel, Schwennicke, XXVIII, Tabel 111 De heren van Elsloo en de heren van Stein aan de Maas
* Van Spaen, 1801, Deel I, p. 279
* Van Spaen, 1801, Deel I, p. 279 ev
B. H. Slicher van Bath (1943). Mensch en land in de Middeleeuwen. Bijdrage tot een geschiedenis der nederzettingen in Oostelijk Nederland. deel I Van Gorcum. p. 234-5 noot 256
aantekening Lindemans, p. 38 heeft Hadewych Rousche van Rothen “ ... Hedwig Rousch, d.v. Arnoud van Rotheim (Rekheim?) en van Aleydis van Kuik” maar Schwennicke gelooft daar kennelijk niet in. Het is bij Lindemans niet duidelijk of Gijsbrecht deze Hedwig huwt, hij geeft dat namelijk niet aan. Voor Aleydis noemt hij geen bron, of het zou Van Schilfgaarde 1957 moeten zijn, of mogelijk R. Verbois (1972) Geschiedenis van Rekem.
Schwennicke XVIII Tabel 41 De heren van Bronckhorst heeft voor de vrouw van Gijsbrecht alleen de naam Rousch.
Van Schilfgaarde (1957) De Nederlandsche Leeuw kolom 68. Vindt het bestaan van een veronderstelde Adam als vader van Gijsbert en zijn zuster Ermgard onzeker. Van Schilfgaarde gebruikt uitvoerig 'de enige bruikbare gedrukte genealogie' van * Van Spaen, enkele handschriften, en het dossier van Wagner bij de Nederlandsche Leeuw, dat is meer dan wat in zijn 1915 artikel in de NL is vermeld.
NB: deze dochter niet in Schwennicke
Schwennicke, NF I.3 Tabel 276 de graven van Oldenburg
website Das Haus Oldenburg, Stammtafel der Grafen von Oldenburg und Wildeshausen
Bader p. 173 geeft als bron Seibertz (1869) Quellen der Westfälischen Geschichte. Arnsberg. III. [4-2009 deel III nog niet beschikbaar op books.google]
nog raadplegen: Schwennicke, VII 142, XVII 125 B
* Bader (1979, p. 177) heeft NN, Lindemans p. 9 heeft Adelheid, gebbaseerd op Freytag's Eur. Stammtafeln (1953-1957)
* Bader (1979) heeft als 2e echtgenote Alveradis von Molbach, Waldgfn, bij wie de volgende kinderen
verwantschap, kinderen: * Bader (1979, p. 177, Stammtafel der Grafen von Are)
http://www.zuiderent.ch/kwst/gen24.htm 13730820/1 (verwijst naar artikel van Becker, 2004, in Mitteilungen der Westdeutschen Gesellschaft für Familienkunde over de burgheren van Hostaden)
nog zoeken: Schwennicke VII tabel 159
nog zoeken: Schwennicke VII tabel 159
nog zoeken: Schwennicke VII tabel 140, i.h.b. dochter Beatrix.
* Bader (1979, p. 103)
* Bader (1979, p. 153, Stammtafel einde boek, maar in die tabel geen Beatrix)
B. F. van Wallene (2004). De Van Randerodes van Montfoort. Een verkenning van een duistere periode in de geschiedenis van het Montfoortse burggraafschap, 122-1281. De Nederlandse Leeuw, k. 1-35. i.h.b. schema 1, k. 3-4.
Schwennicke VIII, Tabel 82 de heren van Steinfurt
Voor de beschrijving van de gebeurtenissen in die Derde Kruistocht met Frederik Barbarosse, zie Antheun Janse, 2000.
Schwennicke VIII, Tabel 81 de graven van Bentheim
Schwennicke, VIII Tabel 37 De graven van Arnsberg, tweede stam uit het huis van de heren van Kuyc.
http://www.kareldegrote.nl/Reeks105_Van_Ditzhuijzen.html #14, heeft Otto IV
kareldegrote.nl reeks 8 #14 Rienstra, opgehaald 6-2008, heeft Otto IV/I
ouders zie kwartier 74.
maar niet bij Coldewey, zie voor Hendrik zijn p. 40-41
Schwennike, NF I.3 Tabel 335 de heren van Lippe
Lindemans, p. 140
* Bader (1979, p. 153, Stammtafel einde boek), de namen van de kinderen komen voor in een oorkonde van Bernhard uit 1221 (Bader: p. 152-153)
www gezien 4-2009
Schwennicke, VIII Tabel 101 De graven van Tecklenburg 1e stam 1144-1263. class='bron'> Medlands: http://fmg.ac/Projects/MedLands/SAXON%20NOBILITY.htm#SimonTecklenburgdied1202A
ouders zie kwartier 170.
verdere lijn: Schwennicke, VIII Tabel 37 De graven van Arnsberg 2e stam uit het huis van de heren van Kuyc
De Keijzer en Vermeulen (2008) De Nederlandsche Leeuw, 125 blz. 29-42. Bijlage I p. 40
De Keijzer en Vermeulen (2008) p. 31 geven redenen waarom de onbekende echtgenote van Dirk III een Van Voorne zou kunnen/moeten zijn, en in dat geval waarschijnlijk een dochter van Floris van Voorne en NN van Herlaar.
Schwennicke XVIII Tabel 55 noemt als echtgenote van Floris: Udalhild of Udehild van Altena, † v 1173, wed v NN van Herlaar. Ik weet nog niet waarom De Keijzen en Vermeulen dat niet overnemen. Schwennicke VIII Tabel 68b Altena: Udehild heeft een broer Dirk van Altena, 1143 tot 1172, maar verdere familierelates zijn onbekend of onzeker (zoon Dirk van Altena? genoemd 1189)
De Keijzer en Vermeulen (2008) De Nederlandsche Leeuw, 125 blz. 29-42. De redenen voor deze verwantschap: blz. 31
huwelijk: Schwennicke XVIII Tabel 55 De heren van Voorne burggraven van Zeeland; Schwennicke noemt hier alleen een zoon Hugo.
verwantschap Arnold-Arnold: De Keijzer en Vermeulen (2008) De Nederlandsche Leeuw, 125 blz. 29-42. p. 42.
Europ. Stammtafel, Schwennicke, XXVIII, Tabel 111 De heren van Elsloo en de heren van Stein aan de Maas.
Eur. Stammtafel VIII Tabel 101 De graven van Tecklenburg
* Engel, 1985, regest 123
Schwennicke, NF I.3 Tabel 276 de graven van Oldenburg
* Engel, 1985, regest 123, waarin graaf Elimar van Rietberg wordt genoemd. Engel geeft commentaar op deze ongebruikelijke vernoeming naar een schoonvader: de passage uit de Annales Coloniensis Maximi over een slachtpartij in een moeras is verward en tenminste deels verzonnen. De Heinrich waar dochter Eilika mee trouwt, hield plundertochten in het Eemsland in 1150, mogelijk samen met Otto van Ravensberg die in dit gebied problemen had met de Friezen.
Lindemans, p. 108 (Oldenburg)
website Das Haus Oldenburg, Stammtafel der Grafen von Oldenburg und Wildeshausen
nog raadplegen: Schwennicke XVII Tabel 140 A graven van Versfleth
zie ook http://www.burg-bederkesa.de/geschichte/geschichte.html
verwantschap: Schwennicke, NF I.3 Tabel 276 de graven van Oldenburg
verwantschap: website Das Haus Oldenburg, Stammtafel der Grafen von Oldenburg und Wildeshausen gezien 4-2009
stamboom Jansen gezien 4-2009
ouders zie kwartier 148.
* Ute Bader (1979) p. 158 e.v., ook: p. 51, 173, 249, 251, 256, 266, 268, 273, 310, 358
Hans van Broekhoven & Donald C. Jackman (2017). The heraldic background of Stephen of Hochstaden (fl. 1321 seq.). AfF Archiv für Famileingeschichtsforschung, 21, Heft 4
verwantschap: * Ute Bader (1979), echtgenote: Adelheid v. Hochstaden
Zuiderent heeft dit echtpaar eveneens: http://www.zuiderent.ch/kwst/gen25.htm (en gen27.htm), hij baseert zich op de Europäische Stammtafeln VII
nog zoeken: Schwennicke VII tabel 159
* Ute Bader (1979) p. 134 vv, 275
nog zoeken: Schwennicke VII tabel 159
overzicht lijn Steinfurt gezien 4-2009
aantekening: volgens Lindemans, p. 125, noemt Winkhaus (1950) als mogelijk vader Reinhard I, heer te Steinfurt in 1060, gehuwd met Kunigunde.
Schwennicke VIII, Tabel 82 de heren van Steinfurt
o.a.
Johanna Maria van Winter (1996). De landsheren van de noordelijke gewesten: de bisschop van Utrecht en de graven van Gelre, Kleef en Bentheim. In D. E. H. de Boer, E. H. P. Cordfunke en H. Sarfatij: Wi Florens .... . De Hollandse graaf Floris V in de samenleving van de dertiende eeuw (p. 55-67). Uitgeverij Matrijs. Zie het schema op p. 57: de verwantschap van Floris V met de vorsten van de omringende landen. O.a. de lijn van Dirk VI naar Floris V.
http://www.kareldegrote.nl/Reeks105_Van_Ditzhuijzen.html #13, opgehaald 2-2009
kareldegrote.nl reeks 2 #13 Van der Meijden, opgehaald 1-2017
* J. A. Coldewey (1981). De heren van Kuyc (1096-1400). Tilburg. Bijdragen tot de geschiedenis van het zuiden van Nederland, p. 227
ouders van Ida: Schwennicke, XXVIII Tabel 141 A de graven van Arnsberg; tabel 141B De graven van Cappenberg
zie ook * Van Bavel (1993), p. 134
Schwennicke, VIII Tabel 37 De graven van Arnsberg, tweede stam uit het huis van de heren van Kuyc.
zonen: * Van Bavel (1993), p. 134
verwantschap: * Coldewey (1981)
broers: Engel, 195, regest 118 (Rudolf van Steinfurt sticht klooster [Clarholz), 4-6-1134. (noemt hen als getuigen, eerst Hermann, dan Bernard .... )
Voor Lippe, zie O. Preuss, & A. Falkmann (1860-1868). Lippische regesten (783-1536). in vier banden.
aantekening: Lindemans, p. 140 construeert dan nog vader Hermann, die hij Hermann I noemt, maar even daarvoor heet hij Bernard, en die zoon zou zijn van Koenraad van Arnsberg. De gegevens in Schwennicke, I.3 tabel 334, de graven van Werl, en VIII, Tabel 98b, de graven van Arnsberg, 1e stam uit het huis van de graven van Werl, ondersteunen dat niet: zoon Hermann sneuvelt 19-7-1092, geen verdere gegevens over hem. Lindemans steunt waarschijnlijk (helemaal helder is dat niet) op Van Isenburg (Eur. Stammtafeln 1965), die kijk ik ng na.
Schwennicke, NF I.3 Tabel 335 de heren van Lippe
ouders zie kwartier 136.
Schwennicke, VIII Tabel 101 De graven van Tecklenburg
* Engel, 1985, regest 123, een bijzondere passage, met uitvoerige commentaar van Engel.
website Das Haus Oldenburg, Stammtafel der Grafen von Oldenburg und Wildeshausen
www gezien 4-2009
Niet in Schwennicke VIII 68b (Altena), Schwennicke VIII Tabel 37 (Van Arnsberg) noemt geen ouder van Eberhard
ouders zie kwartier 170.
www gezien 4-2009
huwelijk: Schwennicke, VIII Tabel 37 De graven van Arnsberg 2e stam uit het huis van de heren van Kuyc
De Keijzer en Vermeulen (2008) De Nederlandsche Leeuw, 125 blz. 29-42. Bijlage I p. 40
ouders zie kwartier 340. in deze kwartierstaat Bronckhorst
Coldeweij, p. 227-8
De Keijzer en Vermeulen (2008) De Nederlandsche Leeuw, 125 blz. 29-42. Bijlage I p. 40
C. Hoek, 1979, De heren van Voorne en hun heerlijkheid
J. C. Kort (1972). Archief van de heren van Voorne, burggraven van Zeeland 1272-1371.. Algemeen Rijksarchief.
Schwennicke XVIII Tabel %% De heren van Voorne burggraven van Zeeland
NB: Bij Schwennicke geen achternaam. Op www circuleert wel een achternaam, dat is kennelijk dubieus.
Schwennicke, NF I.3 Tabel 276 de graven van Oldenburg
Schwennicke, XXVIII Tabel 141 B De graven van Cappenberg
kinderen eerste huwelijk
Lindemans p. 43 noemt geen vader van Godfried II van Cappenberg. Lindemans p. 140 maakt zusters van Jutta/Ida, maar het is een enkele persoon.
aantekening Godfried II van Arnsberg-Cuyk: Coldewey noemt hem wel, op p. 52, maar geeft geen verdere details over deze tak Van Cuyk.
verwantschap: Schwennicke , VIII tabel 98 B de graven van Arnsberg 1e stam; Schwennicke, NF I.3 Tabel 276 de graven van Oldenburg.
verwantschap: * Ute Bader (1979) p. 158, 277
ook nog opzoeken: Schwennicke VII 140; XVII 125 B Hochstaden
Engel, 195, regest 118 (Rudolf van Steinfurt sticht klooster [Clarholz)
Schwennicke VIII, Tabel 82 de heren van Steinfurt
G. N. M. Vis (1990). Petronella de Flinke. Gravin Petronella van Holland en de voorgdij voor het klooster Egmond in de jaren 1121-1130. In M. Mostert, A. Demyttenaer, E. O. van Hartingsveldt, R. E. Künzel: Vrouw, familie en macht. Bronnen over vrouwen in de middeleeuwen. Verloren. (180-193)
Coldeweij, p. 33, 227
E. H. P. Cordfunke (1987). Gravinnen van Holland. Huwelijk en huwelijkspolitiek van de graven uit het Hollandse Huis. De Walburg Pers. (p. 56) (hoofdstuk Petronilla van Saksen)
http://www.kareldegrote.nl/Reeks105_Van_Ditzhuijzen.html #12 opgehaald 2-2009
kareldegrote.nl reeks 2 #13 Van der Meijden, opgehaald 6-2008
NN Florisdr: kareldegrote.nl reeks 133 #13 Van Voskuilen, opgehaald 6-2008
http://www.kareldegrote.nl/Reeks105_Van_Ditzhuijzen.html, opgehaald 2-2009
http://www.inghist.nl/Onderzoek/Projecten/DVN/lemmata/data/Petronilla%20van%20Saksen
Zie ook: E.H.P. Cordfunke en F.W.N. Hugenholtz (1990). Gravin Petronilla van Holland. Holland in het begin van de 12e eeuw.
kareldegrote.nl reeks 2 #12 Van der Meijden, opgehaald 1-2017
NB: bij Cordfunke: Otto, † 1148 zonder kinderen. Hier klopt dus iets niet. p. 65: Ldquo;Na het overlijden van Otto (1148) en zijn vader (1150), erfde Otto, de jongere zoon van Dirk VI en Sophia, de rijke Bentheimse bezittingen.”
* Cordfunke, 1987 p. 56, 64 (hoofdstuk Sophia van Rheineck)
huwelijk: Schwennicke, VIII Tabel 132 de graven van Northeim.
http://www.genealogie-mittelalter.de/richenza_von_northeim_erbin_von_harsefeld.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Otto_I_van_Salm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Otto_II_van_Rheineck
B. P. J. van Bavel (1993). Goederenverwerving en goederenbeheer van de abdij Mariënweerd (1129-1592). Verloren. Proefschrift R.U. Utrecht. Ook als no. 44 van de Werken uitgegeven door Gelre. p. 43, 117
Van Bavel 1993 . 116 noemt als echtgenote N.N. van Chiny
J. A. Coldewey (1981). De heren van Kuyc (1096-1400). Tilburg. Bijdragen tot de geschiedenis van het zuiden van Nederland. p. 28 e.v., p. 226-227
ouders zie kwartier 548.
* Ute Bader (1979, p. 7) noemt Adelheid, zonder verdere details over haar te geven
Schwennicke, VIII Tabel 37 De graven van Arnsberg, tweede stam uit het huis van de heren van Kuyc.
Schwennicke, XXVIII Tabel 141 A de graven van Arnsberg
* Van Bavel (1993), p. 134
verwantschap: J. A. Coldewey (1981). De heren van Kuyc (1096-1400), p. 227. Tilburg. Bijdragen tot de geschiedenis van het zuiden van Nederland. p. 227
Schwennicke, VIII Tabel 101 De graven van Tecklenburg; XVIII Tabel 26 de graven van Gelre
Nog opzoeken in Schwennicke: Altena/Berg
aantekening: mogelijk is haar oom: Friedrich van Schwarzenberg, aartsbisschop van Keulen. (losse flodder op www)
Nog opzoeken in Schwennicke V: Schwarzenberg
www gezien 4-2009
nog opzoeken: Schwennicke, V tabel 29
Schwennicke, XXVIII Tabel 141 A De graven van Arnsberg
Lindemans p. 140* Van Bavel (1993), p. 134
http://genealogy.euweb.cz/lippe/lippe1.html gezien 2-2009
http://www.stangenberger.nl/genealogie/levetzow/pg_00112.htm gezien 6-2009
nog opzoeken: Schwennicke, XII 56 B graven van Hildrizhausen
Schwennicke, XXVIII Tabel 141 B De graven van Cappenberg
Lindemans p. 71
* Van Bavel (1993), p. 134
* Cordfunke, 1987 p. 53-55
http://www.kareldegrote.nl/Reeks105_Van_Ditzhuijzen.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Floris_II_van_Holland
kareldegrote.nl reeks 2 #11 Van der Meijden, opgehaald 1-2017
G. N. M. Vis (1990). Petronella de Flinke. Gravin Petronella van Holland en de voogdij voor het klooster Egmond in de jaren 1121-1130. In M. Mostert, A. Demyttenaer, E. O. van Hartingsveldt, R. E. Künzel: Vrouw, familie en macht. Bronnen over vrouwen in de middeleeuwen. Verloren. (180-193)
verwantschap: Cordfunke, 1987 p. 56
http://www.kareldegrote.nl/Reeks105_Van_Ditzhuijzen.html #12, opgehaald 2-2009
http://nl.wikipedia.org/wiki/Floris_II_van_Holland
http://www.zuiderent.ch/kwst/gen28.htm
www gezien 10-6-2009
http://nl.wikipedia.org/wiki/Otto_I_van_Salm
http://www.zuiderent.ch/kwst/gen28.htm
http://www.genealogie-mittelalter.de/deutschland_koenige_2/sophie_deutsche_koenigin_formacher_luxemburger/sophia_deutsche_gegenkoenigin.html
ouders zie kwartier 1098.
verwantschap: * Cordfunke, 1987 p. 56, 64
http://nl.wikipedia.org/wiki/Otto_I_van_Salm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_van_Northeim
http://www.zuiderent.ch/kwst/gen28.htm
zie * Van Bavel, 1993, p. 116 voor een hypothetische constructie van voorouders van deze Unroch
Coldewey (p. 7-10) heeft hier Ida van Boulogne (Ida van Bonen), maar kareldegrote.nl stelt dat deze Ida niet bestaat.
http://www.kareldegrote.nl/Excursiones.htm#Lotharingen-Namen-Kuijc "Herman van Malsen was dus gehuwd met een dochter van een graaf van Namen. Een zoon met naam Albert ontbreekt echter tussen zijn kinderen. Deze kan echter als kind zijn overleden of een geestelijke loopbaan hebben gekozen waarbij zijn afkomst onbekend is gebleven. Het huwelijk van Herman van Malsen plaatste Coldeweij op omstreeks 1070. Mijns inziens kan dit wel iets opgeschoven worden naar 1065/1070 omdat de periode tussen 1070 en 1075 wel iets te krap lijkt voor een Hendrik, een hypothetische zoon Albert, een zoon Andreas en wellicht een dochter die al in 1096 gehuwd was. Herman's vrouw zal rond 1065/1070 minstens een leeftijd van 20 hebben gehad. Aangezien er geen aanwijzingen zijn voor een eerder huwelijk van graaf Albert III van Namen, moet deze Namense echtgenote een dochter zijn geweest van graaf Albert II van Namen en diens echtgenote Regelindis van Lotharingen. Haar naam is niet bekend maar wellicht heeft ze [Ermengard] geheten naar de moeder van graaf Albert II." Deze informatie is afkomstig van Hans Vogels, nieuwsgroep Soc_Nederlandse_Adel. Op 25 februari 2009 is op die lijst de discussie opnieuw geopend door Ton de Koning.
J. A. Coldewey (1981). De heren van Kuyc (1096-1400). Tilburg. Bijdragen tot de geschiedenis van het zuiden van Nederland. p. 226-227
Zuiderent noemt hem (54923282, kw 26) Gerard II van Hochstaden, "ook bekend als Gerardus de Wyckerode", † 1137. Zijn vader is dan Gerard I van Wickerode "Waarschijnlijk een zoon van graaf Gerlach von Burg Wichinrod, vermeld 1075 in de levensbeschrijving van aartsbisschop Anno II van Keulen (1104/05)." Zuiderent verwijst naar Hans Ludwig Becker (2004). Die Burgherren von Hostaden in Wickrath im Mittelalter und ihre Nachfahren. Mitteilungen der westdeutschen Gesellschaft für Familienkunde, 99, 228-235. [moet ik nog opzoeken; CBG signatuur: D/-/TS/WGfF/(jr)]
Zuiderent geeft haar vader Gerhard I van Wickerode 109846914 en 109846566 in http://www.zuiderent.ch/kwst/gen27.htm
de verwantschap van Aleydis: Zuiderent 27461641
kinderen etc. zie Bader Stammtafel
J. A. Coldewey (1981). De heren van Kuyc (1096-1400). Tilburg. Bijdragen tot de geschiedenis van het zuiden van Nederland. p. 28 e.v., p. 226-227
http://www.kareldegrote.nl/Reeks_1_Willem_Alexander.htm
http://www.zuiderent.ch/kwst/gen27.htm
Deze Hendrik heeft nog een oogenschijnlijk grooten meevaller gehad, toen hem in 1101 de hertogenlijke titel van Neder-Lotharingen werd toegekend. Veel geluk heeft deze promotie hem niet gebracht. Want de kleine graaf-hertog, wiens kasteel nog in hetzelfde jaar door den keizer verwoest was als afstraffing voor inbreuken op de rechten der abdij van Prüm, kreeg nu te kampen met den machtigen graaf van Brabant, aan welken rivaal hij zijn hoogen titel moest afstaan [noot 19]. Maar zijn opvolgers gingen in rang niet zoo heel veel achteruit, toen zij zich hertog van Limburg gingen noemen.”
Boeren, 1938, p. 11-12.
Boeren 1938 p. 23
Europ. Stammtafel, Schwennicke, XXVIII Tabel 141 A de graven van Arnsberg
* Ute Bader (1979, p. 7) noemt Adelheid, zonder verdere details over haar (huwelijk, kinderen) te geven
nog checken bij Schwennicke, V Tabel 29
Lindemans p. 140 volgt hier Winkhaus, 1950.
Lindemans p. 140. Lindemans volgt Gewin, 1962, Die Herkunft der Grafen von Limburg-Stirum. NB: Lindemans haalt de namen Bernard en Hermann door elkaar; hij noemt als zoon van Bernard II ook weer Bernard, die in generatie IXbis volgt als Hermann. Ik houd het erop dat het Bernard moet zijn, dan klopt de verdere nummering van de Bernarden, en moet de nummering van de Hermannen bij Lindemans met 1 worden verminderd.
Eur. Stammtafel VIII Tabel 101 De graven van Tecklenburg
zie verder kwartier 292 594 964. in kwartierstaat De Boode
Schwennicke, XVIII Tabel 26 de graven van Gelre
W. de Vries (1960). De opkomst van Zutphen. Universitaire Pers Leiden / Van Gorcum. De Vries heeft alleen Hendrik (Genealogische Tabel)
Lindemans, p. 91 Lotharingse Palts, tak Van Berg)
aantekenng: de genoemde bron heeft Adelheid van Kleef, maar dat kan ik bij Lieven (200) niet plaatsen. Elders op www een losse flodder: Adelheid van Lauffen, nicht van graaf Bernard van Werl, zwager van keizer Konrad II.
Lindemans, p. 91 Lotharingse Palts, tak Van Berg), heeft geen echtgenote.
Lindemans p. 140 volgt hier Winkhaus, 1950.
Lindemans p. 140. Lindemans volgt Gewin, 1962, Die Herkunft der Grafen von Limburg-Stirum. NB: Lindemans haalt de namen Bernard en Hermann door elkaar; hij noemt als zoon van Bernard II ook weer Bernard, die in generatie IXbis volgt als Hermann. Ik houd het erop dat het Bernard moet zijn, dan klopt de verdere nummering van de Bernarden, en moet de nummering van de Hermannen bij Lindemans met 1 worden verminderd.
* Engel, 1985, regest 82 [Annalista Saxo]
verwantschap: Europ. Stammtafel, Schwennicke, XXVIII Tabel 141 A De graven van Arnsberg
verwantschap: * Cordfunke, 1987 p. 56, 64
http://www.genealogie-mittelalter.de/richenza_von_northeim_erbin_von_harsefeld.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_van_Northeim
http://nl.wikipedia.org/wiki/Otto_I_van_Northeim
http://www.zuiderent.ch/kwst/gen29.htm
Schwennicke, I.1 Tabel 88 de markgraven van Schweinfurt
aantekening: een wilde opmerking op een Wiki is dit Rutger II van Kleef zou zijn. Ik heb daar geen bron voor gevonden
wiki gezien 9-2009
wiki gezien 4-2009
* Cordfunke, 1987 p. 48
http://www.kareldegrote.nl/Reeks105_Van_Ditzhuijzen.html #10 gezien 2-2009
www gezien 6-2009
http://www.kareldegrote.nl/Reeksen/ToonReeks.php?Reeks=2 #10 opgehaald 1-2017
verwantschap: Cordfunke, 1987 p. 56
http://nl.wikipedia.org/wiki/Floris_II_van_Holland
* Cordfunke, 1987 p. 56
http://mathematical.com/haldenslebengertrude1020.html
http://www.zuiderent.ch/kwst/gen29.htm
NB: dit kan niet goed zijn, de Jutta die Udo huwt is d.v. Frederik en Gerberga van Boulogne, zie Hagenbeek
http://nl.wikipedia.org/wiki/Herman_van_Salm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Giselbert_van_Luxemburg
http://www.zuiderent.ch/kwst/gen29.htm
www gezien 6-2009
deze verwantschap is niet geheel zeker. http://www.zuiderent.ch/kwst/gen27.htm (#109846563)
http://www.zuiderent.ch/kwst/notes.htm info 477
http://www.genealogie-mittelalter.de/deutschland_koenige_2/sophie_deutsche_koenigin_formacher_luxemburger/sophia_deutsche_gegenkoenigin.html
verwantschap: * Cordfunke, 1987 p. 56, 64
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_van_Northeim
http://nl.wikipedia.org/wiki/Egbert_I_van_Meißen
http://www.zuiderent.ch/kwst/gen29.htm Medieval Lands
overlijden: Verdonk, 2005.
NB: niet bij Henk Verdonk, 2005
Schwennicke, XVIII Tabel 26 de graven van Gelre. NB: Schwennicke vermeldt het eerdere huwelijk van Gerard met Sophia NN niet, het kan dus zijn dat Gerard een zoon is van Sophia, niet van Clementia, en Henk Verdonk ziet dat ook zo, ik volg hier Verdonk, 2005 (Gerard en Jolanthe, kinderen uit het eerste huwelijk).
Zie ook de uitvoerige publicaties van * Jongbloed en * Verdonk [informatie uit deze publicaties is nog niet goed in deze kwartierstaat verwerkt, b.w.]
Zie ook * Jens Lieven (2008).
* W. de Vries (1960). (Genealogische Tabel)
Johanna Maria van Winter: Otto de Rijke van Zutphen (ca. 1050-1113) Een legpuzzel. In Bijdragen en mededelingen Gelre 2002. Historisch jaarboek voor Gelderland deel XCIII (blz. 18-38). Zie ook E.W. Oostebrink (2001). De voogden van Gelre. De afstamming van de graven van Gelre en Zutphen en Nassau (maar zie redactioneel in de Bijdragen 2002 na het artikel van Van Winter), in: Bijdragen en mededelingen Gelre 2001. Historisch jaarboek voor Gelderland deel XCII. Vereniging Gelre. Zie ook Biografisch Woordenboek Gelderland http://www.biografischwoordenboekgelderland.nl/bio/4_Otto_de_Rijke
Van Winter, blz 35: Jutta van Arnstein, 2e echtgenote van Otto de Rijke, d.v. Lodewijk I van Arnstein. Van Winter noemt bovendien zoon Dirk, bisschop van Munster 1118-1127
http://www.biografischwoordenboekgelderland.nl/bio/4_Otto_de_Rijke
http://www.biografischwoordenboekgelderland.nl/bio/4_Otto_de_Rijke
Schwennicke, XVIII Tabel 24 B de graven van Zutfen, heeft alleen Ermgard. * Hendrik en Gerard: W. de Vries (1960). (Genealogische Tabel)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Otto_I_van_Northeim
http://nl.wikipedia.org/wiki/Otto_II_van_Zwaben
Schwennicke, I.1 Tabel 8 de Konradiner
Schwennicke, I.1 Tabel 88 de markgraven van Schweinfurt, geeft als vader van Gerberga: Otto graaf in Grabfeld. Voor Grabfeld is de verwijzing naar I.1 tabel 8, maar daar is wel Gerga, maar geen Otto, geen Grabfeld te vinden. Gerberga is daar d.v. Heribert en Imiza
http://de.wikipedia.org/wiki/Heinrich_von_Schweinfurt geeft aan (10 februari 2011) geeft aan dat gerbera dochter is van ofwel Otto van Henneberg, graaf i Grabfeld, of van graaf Heribert in Kinziggau.
Schwennicke, I.1 Tabel 88 de markgraven van Schweinfurt
Lindemans, p. 28-29
Schwennicke, I.1 Tabel 88 de markgraven van Schweinfurt
Lindemans, p. 28-29, p. 98 (Monferrato), 128 (Torino), p. 58 (Este-Welf)
zie ook wikipedia, maar let op: dat Othilde een dochter zou zijn van Bernard I van Saksen kan volgens Cordfunke (zie hier beneden) niet kloppen
zie over die veldslag Kees Nieuwenhuijsen. Klik op de thumbnail-foto voor een impressie op zijn website.
aantekening: Toch heeft van Ditzhuijzen, reeks 105, hier kennelijk Dek gevolgd. Reeks 2, Van der Meijden, vermeldt de onzekerheid over Othilde wel, zie daar ook de toegevoegde gegevens bij generatie 9.
* Cordfunke, 1987 p. 48
http://www.kareldegrote.nl/Reeks_2_Van_der_Meijden.htm #9 gezien 1-2017
website van JWTM Boezeman (members.tripod.lycos.nl/JWTMBoezeman/grote.htm), gevonden in 2000
ouders zie kwartier 5410.
Mogelijk heet zij Irmtrud, maar Schwennicke !.1 tebel 203 geeft geen naam
niet genoemd in Schwennicke?
kinderen: John Allyne Gade (1951). Luxemburg in the Middle Ages. Brill. Gade geeft alleen dat Frederik ca 985 is gehuwd met de gravin van Gleiberg
Schwennicke, I.2 Tabel 203 de graven van Luxemburg 1083-1141
Lindemans p. 141 (Wetterau, tak Van Gleiberg)
zie ook: http://www.kareldegrote.nl/Reeks116_Zuiderent_II.htm
Hogenda kwartierstaat Kwekel (Kwartierstatenboek VIII)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Frederik_van_Luxemburg
http://nl.wikipedia.org/wiki/Giselbert_van_Luxemburg
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_van_Northeim
http://nl.wikipedia.org/wiki/Egbert_I_van_Meißen
http://www.genealogie-mittelalter.de/richenza_von_northeim_erbin_von_harsefeld.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Egbert_I_van_MeißenMedieval Lands
Boeren 1938 p. 23 heeft nog een andere opstelling, waarin Walram I van Arlon en Adelheid, d.v. hertog Dirk van Opper-Lotharingen, de ouders zijn van Udo (en van Fulco van Arlon). Theodericus en Riquinus van Limburg, genoemd in 1033, zijn aanverwanten van Udo en Fulco, dus in een niet exact bekende familierelatie.
www gezien 6-2009
Jongbloed (2008, p. 41, 45) komt hier tot een andere opstelling dan in Schwennicke gegeven, en ook afwijkend van Verdonk (2005) die hier twee generaties Gerard heeft in plaats van één. * W. de Vries (1960). (Genealogische Tabel) heeft een geheel andere opstelling: Dirk de Rossige (Theodoricus Flamens), Bouillon † 1082, en broer van Gosewijn van Heinsberg die gehuwd is met Oda, waaruit de Heren van Valkenburg. Zie ook Boeren, 1938, p. 8 stamboom der Flamenses.
* Jongbloed 2008 p. 41
Schwennicke, XVIII Tabel 26 de graven van Gelre, heeft hier Dirk Flamens (Diederik ‘van de Veluwe’), † 1082, broer van Gerard. Bij Schwennicke heeft hij o.a. een zoon Goswin van Heinsberg [NB: dit klopt mogelijk niet, volgens Jongbloed is Gozewijn een oom van Gerard ‘de Lange’, zie zijn 2008 p. 36
Schwennicke, XVIII Tabel 24 B de graven van Zutfen * W. de Vries (1960). (Genealogische Tabel)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Otto_II_van_Zwaben
De stamboom Jansen trekt de lijnen verder door, maar ik stop hier, ik heb bronverwijzingen nodig.
De stamboom Jansen trekt de lijnen verder door, maar ik stop hier, ik heb bronverwijzingen nodig.
Lindemans, p. 28
nog opzoeken: Schwennicke: Hatfride. Maar in de index op alle boeken komt geen Hatfride voor.
http://www.kareldegrote.nl/Reeks_24_Oudman.htm #7 http://www.kareldegrote.nl/Reeks116_Zuiderent_II.htm #8
Schwennicke, I.1 Tabel 8 de Konradiner
Schwennicke, I.2 Tabel 203 de graven van Luxemburg
Lindemans, p. 28-29 (Schweinfurt), p. 141 (Gleiberg)
Lindemans, p. 58 (Este-Welf), p. 128 (Torino)
is haar vader Wiprand van Como? z.v. Olderado van Como en Railenda de Verticilio? (Lombardije), d.v. Auprando, graaf van Verticilio? Geen bronnen gevonden.
Lindemans wijst erop dat Turton (1928) hier heeft: Valdrada, uit hetgeslacht Candiano, zie Lindemans p. 40 voor deze lijn van doges van Venetië)
Lindemans, p. 58 (Este-Welf)
* Cordfunke, 1987 p. 36, 48
http://www.kareldegrote.nl/Reeks105_Van_Ditzhuijzen.html
Hogenda kwartierstaat Postma
D. E. H. de Boer & E. H. P. Cordfunke (2010). Graven van Holland. Middeleeuwse vorsten in woord en beeld (880-1580). Walburg Pers. Hoofdstuk: Arnulf (888-993) p. 25-28
Lindemans, p. 125 (Stade)
http://de.wikipedia.org/wiki/Billunger
D. E. H. de Boer & E. H. P. Cordfunke (2010). Graven van Holland. Middeleeuwse vorsten in woord en beeld (880-1580). Walburg Pers. Hoofdstuk: Arnulf (888-993) p. 25-28
Schwennicke, I.2 Tabel 203 de graven van Luxemburg 1083-1141
http://nl.wikipedia.org/wiki/Frederik_van_Luxemburg
http://nl.wikipedia.org/wiki/Siegfried_van_Luxemburg
* Cordfunke, 1987 p. 36 (noemt als kinderen alleen Kunigunde, Frederik en Liutgard)
John Allyne Gade (1951). Luxemburg in the Middle Ages. Brill. Gade: Sigefroid, Comte Mosellan, † v 998, tr Hedwig NN. Kinderen: zoals genoemd door Gade
Dit kwartier ook in 8 863 256 596 kwartierstaat Van Geest
verwantschap: Schwennicke NF I Tabel 84 De — jongere — Babenberger I
http://www.genealogie-mittelalter.de/richenza_von_northeim_erbin_von_harsefeld.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Egbert_I_van_Meißen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Liudolf_van_Brunswijk
* Ute Bader (1979, Stammtafel: die Vorfahren der Grafen von Are)
Jongbloed (2008, p. 63) vermoedt dat deze Gerard Flamens is “de oudstoverlevende, wellicht naar zijn grootvader van moederskant vernoemde zoon van de Rodger die in 983 de Gentse Sint-Pietersabdij begunstigde: zijn medemigrant en kennelijk jongere broer Rutger zou dan naar beider vader kunnen zijn vernoemd.” Ofwel: de beide Flamenses Gerard en Rutger kunnen uit het Kamerijkse gravenhuis zijn voortgekomen.
De kroniek van Sint-Hubert noemt hem zoon van Gerard Flamens
* Jongbloed 2008 p. 40, 41
nog opzoeken: Schwennicke
nog opzoeken: Schwennicke
Schwennicke, XVIII Tabel 24 B de graven van Zutfen
* W. de Vries (1960). (Genealogische Tabel) heeft hier alleen een vermoeden: Gevehard, † 1021, tr 1016 NN, eerder gehuwd met Godizo, waaruit een dochter NN en (St.) Ermgard, tr 1. Arnulf van Hespengouw (Hasbanië), tr 2. Gozelo van Montaigu. Zie ook het uitvoerige relaas van Boeren, in zijn 1938 hoofdstuk XII, en de lijn na Gozelo & Ermengardis op p. 51.
Schwennicke, XVIII Tabel 24 B de graven van Zutfen
* Mathilde: W. de Vries (1960). (Genealogische Tabel)
Lindemans, p. 28
Lindemans, p. 138 (Walbeck)
http://www.kareldegrote.nl/Reeks_24_Oudman.htm #6, #7
Lindemans, p. 141 (van Zwaben (Wetterau))
Lindemans, p. 21-29 (Avalgau)
Lindemans, p. 58 (Este-Welf), p. 128 (Torino)
Lindemans, p. 40
Lindemans, p. 58 (Este-Welf), p. 125 (Spoleto)
* Cordfunke, 1987 p. 30, 36, 48
http://www.kareldegrote.nl/Reeks105_Van_Ditzhuijzen.html
Werner Goez (1983/1998). Lebensbilder aus dem Mittelalter. Die Zeit der Ottonen, Salier und Staufer. Wissenschaftliche Buchgesellschaft. (41-52). Hoofdstuk over zijn neefje Wichmann de jongere.
http://de.wikipedia.org/wiki/Balduin_III._(Flandern)
http://de.wikipedia.org/wiki/Gottfried_der_Gefangene
http://www.kareldegrote.nl/Reeks_18_Wierdeman_Molendijk.htm
http://www.kareldegrote.nl/charlemagne/George_Washington.htm
Lindemans, p. 141 (van Zwaben (Wetterau))
ouders zie kwartier 8820.
zie ook: http://www.kareldegrote.nl/Reeks116_Zuiderent_II.htm
Hogenda kwartierstaat Kwekel (Kwartierstatenboek VIII)
www gezien 6-2009
* Cordfunke, 1987 p. 36
Hedwig: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hedwig_van_Nordgau
verwantschap: Schwennicke NF I Tabel 84 De — jongere — Babenberger I (maar S. noemt hier alleen Hermann II van Zwaben)
http://www.genealogie-mittelalter.de/richenza_von_northeim_erbin_von_harsefeld.html
ouders zie kwartier 10818. in deze kwartierstaat Bronckhorst
* Ute Bader (1979, Stammtafel: die Vorfahren der Grafen von Are)
Lindemans, p. 28, p. 80 (tak Van Duitsland)
Lindemans, p. 28, p. 61
Lindemans, p. 138 (Walbeck)
Lindemans, p. 14 (Arneburg), p. 138 (Walbeck), p. 141 (Westfalen)
http://www.kareldegrote.nl/De_eerste_generaties.htm # VA http://www.kareldegrote.nl/Reeks_24_Oudman.htm #6
Lindemans, p. 12 (Ardennen)
Lindemans, p. 128 (Torino)
Lindemans, p. 40
Lindemans, p. 58 (Este-Welf)
Lindemans, p. 125 (Spoleto)
* Cordfunke, 1987 p. 30
Kees Nieuwenhuijsen (2009). De afstamming van de Hollandse graven. De Nederlandsche Leeuw, 126-2, 29-39. webpagina NB: Nieuwenhuijsen heeft Dirk I niet 'dubbel', zoals Cordfunke.
http://www.inghist.nl/Onderzoek/Projecten/DVN/lemmata/data/Adela van Hamaland
* Cordfunke, 1987 p. 30
http://www.kareldegrote.nl/Reeks105_Van_Ditzhuijzen.html
http://www.kareldegrote.nl/De_eerste_generaties.htm
Over zoon graaf Wichmann de jongere, zie Werner Goez (1983/1998). Lebensbilder aus dem Mittelalter. Die Zeit der Ottonen, Salier und Staufer. Wissenschaftliche Buchgesellschaft. (41-52).
Lindemans, p. 125 (Stade)
http://www.genealogie-mittelalter.de/richenza_von_northeim_erbin_von_harsefeld.html
http://fmg.ac/Projects/MedLands/SWABIA.htm
* Ute Bader (1979, Stammtafel: die Vorfahren der Grafen von Are)
Lindemans, p. 28, p. 80 (tak Van Duitsland)
Lindemans, p. 12 (Ardennen), p. 81 (tak Van Frankrijk)p. 144 (Zutfen I)
Lindemans, p. 128 (Torino)
Lindemans, p. 40
Lindemans, p. 58 (Este-Welf))
Lindemans, p. 125
* Cordfunke, 1987 p. 36
www gezien 6-2009. Cees Hagenbeek geeft uitverige informatie over het eerste huwelijk van Lodewijk, en de verwikkelingen waartoe dat huwelijk leidde.
Lindemans, p. 28, p. 80 (tak Van Duitsland), p. 139 (Welf)
Lindemans, p. 58 (Este-Welf), p. 133 (Vidonen)
De afstamming van Gerulf II is omgeven door onzekerheden. Er zijn verschillende pogingen tot opstellen van een genealogie gedaan, zie voor een overzicht en kritiek * Nieuwenhuijsen, 2009. Uiteindelijk komt Nieuwenhuijsen tot de volgende hypothetische lijn: Gerulf II — Dirk † 880 — [Gerhard †859] — Gerulf I †839 — Dirk ‘gratia Dei’ † 822 — Dirk †793
Nieuwenhuijsen laat mij weten, 2-10-2009, dat de sterfdatum 793 is, niet 739 zoals door een redactionele fout in het artikel staat.
* K. Nieuwenhuijsen (2009). De afstamming van de Hollandse graven. De Nederlandsche Leeuw, 126, 29-39. pdf
* Cordfunke, 1987 p. 24-25, 30.
ouders zie kwartier 86540. in deze kwartierstaat Bronckhorst
* Cordfunke, 1987 p. 36
http://www.kareldegrote.nl/Reeks105_Van_Ditzhuijzen.html gezien 2-2009
http://www.kareldegrote.nl/Reeks105_Van_Ditzhuijzen.html gezien 2-2009
zie reeks 17; 183 http://www.heathorn.com.au/charlemagne/index.html
zie http://www.kareldegrote.nl/Reeks_24_Oudman.htm
http://www.kareldegrote.nl/
ouders zie kwartier 43270.
uit 2e huwelijk
www gezien 6-2009
Lindemans, p. 80 (Karolinger)
* Cordfunke, 1987 p. 36
http://www.kareldegrote.nl/De_eerste_generaties.htm generatie IIIE gezien 2-2009
www gezien 6-2009
NB. Cees Hagenbeek baseert zich hier op de cd-rom Adel-Digital. Hij geeft aan dat de Karel de Grote site andere ouders geeft: Welf I, Graf im Argengau en NN von Buchau
Lindemans, p. 28, p. 80 (tak Van Duitsland), p. 139 (Welf)
* Cordfunke, 1987 p. 36
Lindemans, p. 139 (Welf)
ouders Karel de Grote en Hildegard zie kwartier 282136.
Lindemans, p. 58 (Este-Welf)
Lindemans, p. 133 (Vidonen)
http://www.kareldegrote.nl/
www gezien 6-2009
ouders zie kwartier 282136.
ouders zie kwartier 141070.
Lindemans, p. 28, p. 80 (tak Van Duitsland), p. 139 (Welf)
* Cordfunke, 1987 p. 36
Lindemans, p. 108 (Orléans)
Ronald van Kesteren (2008). Pater Europae. Karel de Grote als Europese stamvader. In Genealogie en de Canon, deel I. Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie 2008, deel 62, p. 7-26.
Rosamond McKitterick (2008). Charlemagne. The formation of a European identity. Cambridge University Press.
http://www.kareldegrote.nl/De_eerste_generaties.htm # I
* Cordfunke, 1987 p. 36
In kwartierstaat van Geest eveneens een Karel de Grote lijn geest.htm#566 758 950 304
Lindemans, p. 67 (Haspengauw)
Lindemans, p. 58 (Este-Welf)
Lindemans, p. 133 (Vidonen)
http://www.kareldegrote.nl/
Lindemans, p. 108 (Orléans)
Ik vervolg de verdere lijnen niet. Wie benieuwd is, zie bijvoorbeeld J. P. J. Gewin (1964). Die Verwandtschaften und politischen Beziehungen zwischen den westeuropäischen Fürstenhäusern im Frühmittelalter. 's-Gravenhage: H. L. Smits. Kaart II Arnulfinger-Pippiniden.
Lindemans, p. 78 (Karolinger) http://www.kareldegrote.nl/De_eerste_generaties.htm # I
nietgenoemd bij Lindemans.
Lindemans, p. 13 (Argengau generatie II) (Lindemans steunt op Winkhaus, 1950, en op Turton, 1928) http://www.kareldegrote.nl/De_eerste_generaties.htm # I
Lindemans, p. 67 (Haspengauw)
Lindemans, p. 133 (Vidonen)
Lindemans, p. 67 (Haspengauw)
Lindemans, p. 12 (Ardennen)
Lindemans, p. 133 (Vidonen)
Lindemans, p. 67 (Haspengauw), p. 78 (Karolinger)
Lindemans, p. 133 (Vidonen)
Lindemans, p. 133 (Vidonen)
Lindemans, p. 133 (Vidonen)
Lindemans, p. 133 (Vidonen)
www gezien 6-2009
Ute Bader (1979). Geschichte der Grafen von Are bis zur Hochstadenschen Schenkung (1246). Bonn: Ludwig Röhrscheid Verlag. Dissertatie 1975.
B. de Keijzer en H. J. Vermeulen (2008). Het adellijk geslacht Van Batenburg. De Nederlandsche Leeuw, 125, #2, blz. 29-42
P. C. Boeren (1938). De oorsprong van Limburg en Gelre en enkele naburige heerschappijen. Van Aelst.
Henri Vermeulen (2006). Het geslacht Van Bronckhorst en de boedelscheiding van 26 oktober 1328. De Nederlandsche Leeuw, 123, #3, kolom 97-124, 197-238, gecorrigeerde Bijlage k. 351-352 met de genealogie
J. Ph. de Monté Ver Loren 1957). Gegevens over de verhouding van de heerlijkheid Bronkhorst tot het heilige Roomsche Rijk en tot het graafschap Zutphen voor 1570. Vereniging Gelre (1957). Bijdragen en Mededelingen Deel LVI, 125-165.
Jan 't Hoen (2005). Het adellijke Hollandse geslacht van Bronckhorst. Een reconstructie anno 2006). Thoentertijd, 28, #56, juli, 11-23.
S. M. Auwerda-Berghout (1993). Van Bronckhorst via Thoen naar Buys. Ons Voorgeslacht, #439, 205-216.
A. P. van Schilfgaarde (1957). De heren en graven van Bronckhorst. De Nederlandsche Leeuw, kolom 67-88.
W. A. van Spaen (1801). Oordeelkundige inleiding tot de historie van Gelderland. Deel I p. 279 e.v. Dit, en de andere drie delen, zijn als pdf beschikbaar op books.google
Simon van Leeuwen (1685). Batavia Illustrata.
NN (19 mei 2013). Borculose bastaarden Van Bronckhorst. webpagina
Hein H. Jongbloed (2008). De Flamenses in de elfde eeuw. Oorsprong en ontplooiing van het Gelders gravenhuis. Bijdragen en Mededelingen Gelre, XCIX. [scan beschikbaar soc_nederlandse_adel] [zie ook http://www.graafschap-middeleeuwen.nl/genealogie/
Jens Lieven (2008). Adel, Herrschaft und Memoria : Studien zur Erinnerungskultur der Grafen von Kleve und Geldern im Hochmittelalter (1020 - 1250). Schriften der Heresbach-Stiftung Kalkar #15. (gebaseerd op dissertatie). Bielefeld: Verlag für Regionalgeschichte.
H. Verdonk (1988). Graaf van Wassenberg en zijn ‘avunculus’ Gozewijn van Hensberg. Lelystad (in eigen beheer). Brochure 5. [scan beschikbaar soc_nederlandse_adel]
H. Verdonk (1992). De oorsprong der graven van Gelre. Lelystad (in eigen beheer). Brochure 7. [scan beschikbaar soc_nederlandse_adel]
H. Verdonk (2000). Graaf Gerard ‘de lange’ van Gelre en zijn vrouw Clementia van Wassenberg. Lelystad (in eigen beheer). Brochure 14. [scan beschikbaar soc_nederlandse_adel]
H. Verdonk (2001). Jutta van Gelre, erfgename van het allodium Wassenberg. Lelystad (in eigen beheer). Brochure 15. [scan beschikbaar soc_nederlandse_adel]
Henk Verdonk (2005). Graaf Gerard ‘De Lange’ van Gelre. Een prosopografische benadering. In Bijdragen en mededelingen. Historisch jaarboek voor Gelderland deel XCVI (50-69). Vereniging Gelre. [scan beschikbaar soc_nederlandse_adel]
R. G. Jahn (2001). De genealogie van de voogden, graven en hertogen van Gelre. In J. Stinner en K.-H. Tekath: Gelre, Geldern, Gelderland. Geschiedenis en cultuur van het hertogdom Gelr. Geldern. 29-50.
R. G. Jahn en J. M. van Winter (2003). De genealogie van de graven en hertogen van Gelre. In M. Evers en anderen: Het hertogdom Gelre. Geschiedenis en cultuur van het hertogdom Gelr. Geldern. 33-47.
Bijdragen en mededelingen Gelre 2001. Historisch jaarboek voor Gelderland deel XCII. Vereniging Gelre.
K. Nieuwenhuijsen (2009). De afstamming van de Hollandse graven. De Nederlandsche Leeuw, 126, 29-39.
E. H. P. Cordfunke (1987). Gravinnen van Holland. Huwelijk en huwelijkspolitiek van de graven uit het Hollandse Huis. De Walburg Pers.
Jens Lieven (2008). Adel, Herrschaft und Memoria : Studien zur Erinnerungskultur der Grafen von Kleve und Geldern im Hochmittelalter (1020 - 1250). Schriften der Heresbach-Stiftung Kalkar #15. (gebaseerd op dissertatie). Bielefeld: Verlag für Regionalgeschichte.
J. A. Coldeweij (1981). De heren van Kuyc (1096-1400). Proefschrift Tilburg. Handelseditie Tilburg: Stichting Zuidelijk Historisch Contact. Reeks: Bijdragen tot de geschiedenis van het Zuiden van Nederland, L. geen isbn.
Duijn, W. van (1986). De kwartierstaat van Elisabeth van Swanenburgh. Zuid-Hollandse Genealogieën. Uitgave: Ons Voorgeslacht. De gegevens over Van Naeldwijck zijn te danken aan J. J. F. Lots.
A. van der Marel (1954). De portretten van het geslacht Van Naaldwijk. In Zuid-Hollandse Studiën Deel IV. (1954). Historische Vereniging voor Zuid-Holland onder de zinspreuk "Vigilate Deo Confidentes." Voorburg: Drukkerij Die Haghe.
De vereniging oud-wateringen.nl heeft een afbeelding van Hendrik IV, die met de enorme neus, op zijn website html of jpg
Frans Angevaare (2014). Rechtsprekers & schuinsmarcheerders. De geschiedenis van het geslacht Van Noordwijk & Van de Boekhorst. In eigen beheer uitgegeven. isbn 9789462548824 info verkrijgbaarheid
http://www.neundorfer-ulf.de/stedingen/oldenburger-grafen.html
http://www.stadt-land-oldenburg.de/stammtafel.htm
B. F. van Wallene (2004). De Van Randerodes van Montfoort. Een verkenning van een duistere periode in de geschiedenis van het Montfoortse burggraafschap, 122-1281. De Nederlandse Leeuw, k. 1-35.
Gustav Engel (1985). Ravensberger regesten. 785-1346 Texte. Register. Westfalen Verlag. Sonderveröffentlichung des Historischen Vereins für die Grafschaft Ravensberg.
Bernd Ulrich Hucker (2006). Woher stammen die Grafen von Calvelage und Ravensberg? Historischen Vereins für die Grafschaft Ravensberg 91. Jahresbericht. Jahrgang 2006 (11-20). Historischen Vereins für die Grafschaft Ravensberg.
Johanna Maria van Winter (2002). Otto de Rijke van Zutphen (ca. 1050-1113) Een legpuzzel. In Bijdragen en mededelingen Gelre 2002. Historisch jaarboek voor Gelderland deel XCIII (blz. 18-38), de paragraaf 'Calvelage-Ravensberg blz. 19-22.
S. M. Auwerda-Berghout (1993). Van Bronckhorst via Thoen naar Buys. Ons Voorgeslacht, #439, 205-216.
D. van Baalen (1954). Hollandse welgeborenen in het Westland. Kwartierstaat van Cornelis Persijn van Ouwendijck Willemsz. Wapens.Ons Voorgeslacht, 14-19.
C. Hoek (1979). De heren van Voorne en hun heerlijkheid. In: Van Westvoorne tot Sint Adolfsland. Historische verkenningen op Goeree-Overflakkee (p. 115-145). Ouddorp: De Motte. (in 2008 een herdruk beschikbaar)
J. C. Kort (1972). Het archief van de Heren van Voorne, burggraven van Zeeland 1272-1371. 's-Gravenhage. (bibliotheek CBG)
Alfred Stern website De Graafschap in de Middeleeuwen.
W. de Vries (1960). De opkomst van Zutphen. Universitaire Pers Leiden / Van Gorcum. =
O. van den Arend (1993). Zeven lokale baljuwschappen in Holland. Hilversum: Verloren.
B. P. J. van Bavel (1993). Goederenverwerving en goederenbeheer van de abdij Mariënweerd (1129-1592). Verloren. Proefschrift R.U. Utrecht. Ook als no. 44 van de Werken uitgegeven door Gelre.
Karl Hampe (1955/1978). Herrschergestalten des deutschen Mittelalters.. Darmstadt: Wissenschaftliche Buchgesellschaft. (Theoderich der Große — Karl der Große — Otto der Große — Heinrich IV — Friedrich Barbarossa — Heinrich der Löwe — Rudolf von Habsburg — Karl IV)
Vereniging Gelre (1989). Bijdragen en mededelingen deel LXXX (1989). Arnhem.
Erich Brandenburg (1964). Die Nachkommen Karls des Grossen. Publikationen der Zentralstelle für Personen- und Familiengeschichte. Zie ook Siegfried Rösch (1977) Hierbeneden.
Siegfried Rösch (1977). Caroli Magni Progenies Part 1. Verlag Degener & Co. isbn 3768660036
Leo Lindemans (1982). Voorouders in de middeleeuwen. Deurne.
Henk Verdonk (2003). De graven van Gelre, de graven van Zutphen en het rijksleen Alzey. De Nederlandse Leeuw, 70, k. 102-106.
Charles Cawley Medieval lands. A prosopography of medieval European and royal families * website
Hans Vogels laat 23-2-2009 weten dat de gegevens van Medieval Lands niet betrouwbaar zijn [soc_nederlandse_adel] Re: Judith 1) de Frioul [von Sülichgau] 2) van Friaul (Friuli)
A. W. E. Dek (niet gedateerd, 1954?). Genealogie van de Graven van Holland. 's-Gravenhage: Excelsior.
Kees Nieuwenhuijsen (2009). De afstamming van de Hollandse graven. De Nederlandsche Leeuw, 126-2, 29-39. webpagina
Antheun Janse (2000). Graaf Willem I van Holland (1203-1222): ridderschap en machtspolitiek. Bijdragen en Mededelingen betreffende de Geschiedenis der Nederlanden. 116, 141-161.
Antheun Janse (2001). Ridderschap in Holland. Portret van een adellijke elite in de late middeleeuwen. Hilversum: Verloren.
K. J. Leyser (1979). Rule and conflict in an early medieval society. Ottonian Saxony. Edward Arnold.
Schwennicke, D. Europäische Stammtafeln. Stammtafeln zur Geschichte der europäischen Staaten.
W. A. van Spaen (1801). Oordeelkundige inleiding tot de historie van Gelderland.
Henk Verdonk (2003). De graven van Gelre, de graven van Zutphen en het rijksleen Alzey. De Nederlandese Leeuw, 120, kolom 102-111.
Marietje van Winter (2010). ‘Reginmuod que dicitur Emese’. Twee middeleeuwse dames in de spiegel van de recenteliteratuur. In B. G. J. Elias, W. Smit-Buit, H. A. M. Ummels en A. C. van Woerden: Veluwse en andere geschiedenissen. Liber amicorum drs. R. M. Kemperink. (blz. 29-38) Verloren.
De Nederlandsche Leeuw. Het is mogelijk om op naam te zoeken in dit tijdschrift, zie hier. Er is geen publieke toegang tot de artikelen zelf.
http://www.genealogie-mittelalter.de/
. . . http://www.benwilbrink.nl/genealogie/info/bronckhorst.htm
Voor een samengevatte versie van de deelkwartierstaat Dijkxhoorn klik op bovenstaand W3C beeld, vink na de eerste check de optie 'Show Outline' aan en doe de check opnieuw ('Revalidate'). Vergeet niet naar beneden te scrollen om de outline te kunnen zien. Voor een voorbeeld zie een momentopname 8 april 2008 zie hier. Als er nog fouten zijn, kan de samenvatting niet worden gemaakt: mail mij dan.